Rundvlees

Biologische runderen worden altijd in groepen gehuisvest. Het grootste gedeelte van het jaar lopen ze buiten maar ook wanneer ze binnen verblijven, krijgen ze de ruimte met daglicht en frisse lucht. Ze worden niet vastgezet zodat ze zich vrij kunnen bewegen.


Bio runderen uit België

De Runderen komen uit de Begische Ardenne in de streek tegen Luxemburg aan. Een van de boeren uit de Belgische Ardenne in Libramont is Jérouville Christophe. Deze boer voldoet aan alle voorwaarden en is al jaren een van de meest geprezen Charolais fokkers van België.

De boerderij van Jérouville Christophe heeft/is...

  • ... een veestapel van 700 – 1000 runderen.
  • ... runderen van een specifiek vleesras: Charolais.
  • ... biologisch en uitloop in de weilanden en heuvels rondom de boerderij.

Achtergronden
De runderen van Jérouville Christophe lopen in de weilanden rondom de boerderij. In de winter gaan ze op stal en worden ze gevoerd. De kalveren worden in de natuur geboren en afhankelijk van het weer binnen of buiten door de moeder gezoogd. Sporadisch is een keizersnee nodig maar meestal niet. De jonge stieren worden na 3 maanden gescheiden van de moeder en ondergebracht in een open stal. Hier kunnen ze het hele jaar door vrij naar buiten. De vaarzen worden uitgeselecteerd waarna de betere gaan kalven en de mindere geslacht worden als vaars.

Voeding
De voeding vind op 2 manieren plaats. Buiten in de wei en bijgevoerd in de stal of in de ruif. Het benodigde rantsoen wordt volledig door Jérouville Christophe zelf verbouwd. Het bestaat uit hooi, tarwe, gerst/spelt en tritical (grassoort).