Het bereiden van vlees

Bakken

Bakken doe je in een goede koekenpan met een dikke bodem. Belangrijk is om het vlees op tijd, d.w.z. ruim voor het bakken, uit de koelkast halen. Dit om het vlees op temperatuur te laten komen. Vooral voor biefstuk is dit essentieel. Koud vlees schroeit niet goed dicht.
Boter of olie heet laten worden. Let op, roomboter verbrandt snel. Bakboter en olie kunnen heter worden. Vlees aan één kant dicht schroeien. Als het vlees ongekruid is nu direct de rauwe kant kruiden en zouten. Eventueel het vlees in beweging houden (niet er in prikken). Na een paar minuten omdraaien en de andere kant dichtschroeien en kruiden. Bakken doe je in 5 – 10 minuten, afhankelijk van de dikte van het vlees en de gewenste mate waarin je het vlees gaar wilt hebben.

Braden

Braden doe je in een braadpan. Boter is het lekkerst maar aanlengen met olie kan ook. Heet laten worden en vlees kort, rondom bruin braden. Als het nog niet gebeurd is nu kruiden en zouten. Deksel schuin op de pan en het vlees op laag vuur gaar laten worden. Eventueel wat garni toevoegen. Om jus te maken vlees uit de pan halen en aanwijzingen volgen zoals onderaan. Braden doe je 15 – 20 minuten.

Jus

Jus krijg je door braadvocht af te maken met room, tomatenpuree, warm water of aardappelnat. Wanneer de binding niet genoeg is kan je de jus met een papje van bloem of aardappelzetmeel met wat koud water of afgekoeld braadvocht mengen. Nog wel even aan de kook brengen zodat het dikker word.



Stoven

Stoven doe je in een braadpan met dikke bodem. Boter heet laten worden. Liever geen olie. Het vlees aan beide zijden bruin bakken in ruim boter en kruiden en zouten. Warm water erbij met eventueel wijn of donker bier. Garni maakt dat het vlees nog lekkerder word. Vooral tomaat en ui. Vlees moet (bijna) onder de jus staan. Deksel op de pan en zachtjes garen. Het mag niet koken, alleen af en toe een belletje lucht mag omhoog komen. Vaak gebeurt het dat een kleine hoeveelheid te hard gaat omdat de apparatuur niet zachter kan. Een oplossing is dan om een grotere hoeveelheid voor meerdere keren tegelijk te stoven. Het bespaart tijd en moeite en bovendien is het ook nog eens veel lekkerder om gestoofd vlees nog een keer op te warmen. Stoven doe je in 1 tot 3,5 uur.

Garni

Garni is een combinatie of selectie van groente om de smaak van het vlees nog beter te laten uitkomen. Hiervoor kan gebruikt worden: uien, champignons, taugé, peterselie, paprika, tomaat en bleekselderij. Alles in blokjes of plakjes gesneden.

Kruiden

Kruiden die altijd goed zijn, zijn gewoon peper en zout. Het vlees heeft smaak genoeg van zichzelf. Maar wanneer je wat anders wil zijn er ontelbare variaties. Bij rundvlees smaakt nootmuskaat en laurier heerlijk, bij varkensvlees kerrie, en bij lamsvlees knoflook en munt. Durf te experimenteren! Natuurlijk hebben wij in de toonbank al diverse soorten vlees voor u kant en klaar gekruid of gemarineerd. Bovendien verkopen we allerlei mixen in potjes.